Dogodki Kultura

Dnevi kočevarske kulture: projekt treh občin

Ali veš, kdo so Kočevarji? Morda veš, kako se po kočevarsko reče “dober dan”? Veš, kako se naredi pobolica? Ali veš, kje vse so včasih živeli Kočevarji?

Na taka in podobna vprašanja že šest let poskušajo odgovoriti Dnevi kočevarske kulture.  Prireditev je nastala leta 2015, na pobudo posameznikov iz Občine Dolenjske Toplice. Ideja se je porodila na sestanku na Občini Dolenjske Toplice pri Županu Jožetu Muhiču s sodelavci in predstavniki zadevnih društev. Cilj dogodkov je bil ohraniti dediščino Kočevarjev staroselcev, ki to območje poseljujejo že skoraj 700 let, seveda v širšem konceptu razvoja turizma na tem območju.

Začelo se je leta 2015

Že na prvih dnevih se je porajala ideja, da bi na koncu vsakih Dnevov kočevarske kulture »štafeto« predali naslednjemu organizatorju. Prireditev namreč na predlog Zveze kočevarskih organizacij in s podporo županov Občin Dolenjske Toplice, Semič in Kočevje, poteka vsako leto v drugi občini nekdanjega jezikovnega območja Kočevske. Dnevi kočevarske kulture so tako postali projekt treh občin in že po prvi izvedbi odličen primer medobčinskega povezovanja.

Folklorna skupina Društva Kočevarjev - staroselcev, Dnevi kočevarske kulture.
Folklorna skupina Društva Kočevarjev – staroselcev, Dnevi kočevarske kulture, 2017. Foto: Primož Primec.

Da se je ideja porodila prav v Občini Dolenjske Toplice niti ni tako nenavadno, saj smo Topličani ponosni, da na našem območju še živijo potomci Kočevarjev, ki govorijo Kočevarsko, kuhajo stare kočevarske jedi in na mnoge druge načine negujejo svojo identiteto.

Namen prireditve je širši javnosti predstaviti živo kulturno dediščino Kočevarjev (jezik, delo društev, prikaz šeg in navad…), pa tudi vključevanje prebivalcev drugih narodnosti v dogajanje in pripravo, saj pri pripravi prireditev tako s svojim delom in idejami lahko sodelujejo vsi občani. Poleg Zveze kočevarskih organizacij sta pri organizacijii prireditve v Dolenjskih Toplicah in Semiču posebej aktivni dve društvi, Društvo Kočevarjev staroselcev in Zavod Mošnice – Moschnitze.

4. razred OŠ Dolenjske Toplice na Delavnici Čebele rojijo, izvedba Zavod Putscherle, izdelava čebeljih rojev. 4. Dnevi kočevarske kulture, Dolenjske Toplice, 2018.
Učenci 4. razreda OŠ Dolenjske Toplice so na Delavnici Čebele rojijo v izvedbi Zavoda Putscherle, izdelali čebelje roje. 4. Dnevi kočevarske kulture, Dolenjske Toplice, september 2018. Foto: Anja Moric.

Prvi Dnevi kočevarske kulture v Dolenjskih Toplicah

Prvi Dnevi kočevarske kulture, s katerimi smo poskušali, pod okriljem domače Občine Dolenjske Toplice, opozoriti na jezikovno, stavbno in drugo dediščino Kočevarjev oz. tamkajšnjih nekdanjih prebivalcev nemškega rodu, so se uradno začeli s postavitvijo mlaja v Kočevskih Poljanah. Sledil je pester teden dogajanj, med katerimi je potrebno posebej poudariti, da smo v ta namen ponovno oživili legendarno gostilno pri Marici Grill v Kočevskih Poljanah. Vsaj za en teden.

Gostilna pri Marici Grill v Kočevskih Poljanah.
NekdanjaGrillova gostilna v Kočevskih Poljanah. Foto: Primož Primec.

V okviru prvih Dnevov kočevarske kulture smo realizirali še dve novosti; v Kočevskih Poljanah smo postavili informacijsko tablo o vasi in popisali ter označili vse objekte, ki sodijo v register nepremične kulturne dediščine. Stalnica vseh Dnevov so postali slikarski ex-tempore, pohodi, fotografski tečaji, pogovorni večeri, nastopi folklorne skupine in ljudskih pevcev, svete maše, otroške delavnice, otvoritvena in zaključna prireditev, kuharski tečaji itd.

Pri izvedbi programa, so poleg že naštetih, sodelovali še TIC Dolenjske Toplice, KKC Dolenjske Toplice, OŠ Dolenjske Toplice, DPŽ Dolenjske Toplice, Društvo vinogradnikov Dolenjske Toplice, Župnija Toplice – Poljane, vaški skupnosti Kočevska Poljane in Pod Srebotnikom, GG Novo mesto in Pivovarna Laško Union. Dnevi so se zaključili s predajo štafete Občini Kočevje, ki je dogodke organizirala leta 2016. Občina Kočevje je izdelala tudi celostno grafično podobo Dnevov kočevarske kulture.

Pevke Folklorne skupine Društva Kočevarjev - staroselcev. Nastop na Dnevih kočevarske kulture v Občicah, 2018.
Pevke Folklorne skupine Društva Kočevarjev – staroselcev. Nastop na Dnevih kočevarske kulture v Občicah, 2018. Foto: Primož Primec.

Leta 2017 je prireditev organizirala Občina Semič, Občina Dolenjske Toplice pa zopet leta 2018. Leta 2019 je bila na vrsti Občina Kočevje in letos, navkljub epidemije koronavirusa, je dneve več kot uspešno konec meseca avgusta izvedla Občina Semič.

Pianist Erik Šuler in ameriški Kočevar, basbaritonist Steven Scheschareg, nastop v Kočevju, na povabilo Zavoda Putscherle. 5. Dnevi kočevarske kulture. Foto: Anja Moric.
Nastop pianista Erika Šulerja in ameriškega Kočevarja, basbaritonista Stevena Schescharega, v Kočevju, na povabilo Zavoda Putscherle. 5. Dnevi kočevarske kulture. Foto: Anja Moric.

Zelo smo veseli, da je že od samega začetka častni pokrovitelj Dnevov kočevarske kulture, predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor. Projekt pa sofinancira tudi Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo. 

V naši pretekli objavi lahko preberete več o božičnih navadah in verovanjih na Kočevskem.

Ta objava je dostopna tudi v: Angleščina Nemščina

Ni komentarjev

Odgovori

Discover more from Kočevski b(r)log / Gottscheer blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading