Kulinarika

Kočevske bombice

»Ko je oče izdeloval slaščico, mu je padla na tla in se razletela,« razkrije Roman Batis in doda: »zato je dobila ime kočevska bombica.«

Slavko Batis je v sredini petdesetih let minulega stoletja v podolgovati stavbi sredi Kočevja izumil slaščico, ki so jo sokrajani takoj sprejeli in velja za enega najbolj prepoznavnih kulinaričnih produktov Kočevske. Kako se naredi iz treh plasti sestavljena kočevska bombica, posuta z mleto kavo, je naučil tudi Adico, Francko, Marjanco in Angelco, ki so desetletja ustvarjale še slastne padobrančke, indijančke, kremne rezine, punč tortice, ‘šamrole’, kočevske zvezdice in poljubčke.

Kočevska bombica. Foto: Petra Šolar.
Kočevska bombica. Foto: Petra Šolar.

Kočevska pekarna in slaščičarna je bila po svojih izdelkih – Batis je slovel tudi kot izdelovalec odličnih bombonov – znana daleč naokrog. »Poslovneži iz Ljubljane so želeli odkupiti recept za kočevsko bombico, pa oče ni pristal na to,« še pove Roman Batis. Tedaj je pekarna in slaščičarna poleg slaščičark in prodajalk zaposlovala še peke, skupaj z vodstvom in osebjem iz pisarn je tako dajala kruh okoli ducat ljudem.

Slavko Batis, priznani slaščičar. Foto: arhiv družine Batis.
Slavko Batis, priznani slaščičar. Foto: arhiv družine Batis.

Kočevska bombica je nastala načrtno. Zdaj že pokojni Slavko Batis je družini pripovedoval, da je po eni od razstav debata zaplula v smer, da mesto ob Rinži vsekakor potrebuje prepoznavno slaščico, kot sta denimo zagrebška rezina in sacherca. Nalogo je dobil Slavko Batis, ki se je v Ljubljani specializiral za slaščičarstvo in konditorstvo. Prepletanje plasti in okusov – sladkega in grenkega – je prepričalo kupce. »Za zaljubljence je potem izdelal še kokosove poljubčke,« se spomni Roman Batis, očetove pa naj bi bile tudi kočevske zvezdice. Ali kot pove ena od nekdanjih prodajalk, ki ne želi biti imenovana: »On je bil enkraten, delal je vse živo.«

Slavko Batis med kolegi na razstavi slaščičarstva in gostinstva. Foto: arhiv družine Batis.
Slavko Batis (na sredini v prvi vrsti) med kolegi na razstavi slaščičarstva in gostinstva. Foto: arhiv družine Batis.

Slaščičarke so vrečke napolnile z biskvitno maso in na pladnje stisnile kroge. Peči so bile v zadnjem delu stavbe. Če ‘kolački, to je pečeni krogi niso bili približno enaki, so jih s posebnimi modeli obrezale. Na pečeno testo, navlaženo z esenco, so nanesle kremo, v kateri so bili med drugim sladkor, maslo, rum in ostanki zdrobljenega peciva, nanj pa smetano v obliki kapice. Pika na i je mleta kava. Originalno recepturo je Batis dal ženskam, ki so delale kot slaščičarke. Ker po izobrazbi vse niso bile iz stroke, so morale narediti izpit; v tedanjih časih pa so morale v šolo prinesti še svoje recepte. Originalne recepture po pričevanjih Romana Batisa družina več nima. Imajo pa družine, katerih mame so nekoč delale kot slaščičarke, svoje recepture, ki jih skrivajo kot največjo skrivnost. V desetletjih po zaprtju pekarne- zdaj je v delu stavbe optika, v drugem delu pa trgovina Zakladi Kočevske – je namreč nastalo več inačic, ki krožijo med strastnimi pekaricami.

Stavba, kjer so nastale slavne kočevske bombice. Foto: Petra Šolar.
V stavbi, kjer je bila nekdaj pekarna in slaščičarna, so nastale slavne kočevske bombice. Foto: Petra Šolar.

Peki so delali že ponoči, slaščičarke pa zgodaj zjutraj. Na kruh se je še v zgodnjih osemdesetih letih 20. stoletja čakalo v vrsti, ki se je iz pekarne vila še na pločnik. V drugem delu pekarne in slaščičarne so bili stoli in nekaj miz, kjer so kupci lahko pojedli sladice. Kočevska pekarna in slaščičarna je že dolgo pred tem kljub pomanjkanju surovin in opreme – Batis je modele za bonbone dal izdelati lokalnim rokodelcem – imela tudi pet vrst sladoleda, pralineje, okraske za na novoletna drevesca in množico priboljškov za sladokusce, Batisove torte, po katere so prihajali tudi Ljubljančani, pa so zmagovale na sejmih gostinstva in slaščičarstva.

Torta v obliki krone, ki jo je izdelal Slavko Batis. Foto: arhiv družine Batis.
Torta v obliki krone, ki jo je izdelal Slavko Batis. Foto: arhiv družine Batis.

Kočevske bombice lahko v Kočevju kupite v Mestni kavarni in v trgovini Zakladi Kočevske.

Viri: Roman Batis, sin Slavka Batisa / ena od prodajalk (ne želi biti imenovana)

Kočevske bombice – recept:

Biskvit:
4 jajca
4 žlice mrzle vode
150 g sladkorja
150 g moke
ščep soli
1/2 pecilnega praška
2 žlici olja

Krema:
100 g masla
50 g sladkorja v prahu
3 žlice ruma
2 žlici čokolade v prahu
6–10 žlic vode
ostanek biskvita

Beljake stepemo v trd sneg s 4 žlicami mrzle vode. Počasi vmešavamo sladkor, rumenjake, moko s pecilnim, sol in olje. Damo v velik pekač in približno 20 minut pečemo na 180 do 200 stopinj.
Ko je biskvit pečen, izrežemo kroge. Preostanek biskvita zdrobimo, dodamo 100 g masla, 50 g sladkorja v prahu, 3 žlice ruma, 2 žlici čokolade v prahu, ter od 6 do 10 žlic vode. Zmiksamo, da dobimo gladko punč kremo.
Kroge biskvita namažemo s kremo, nato jih okrasimo s stepeno sladko smetano ter po vrhu posujemo s kavo.

Recept: Jana Primčič

Ta objava je dostopna tudi v: Angleščina Nemščina

Ni komentarjev

Discover more from Kočevski b(r)log / Gottscheer blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading