Kočevarske skupnosti

Kje vse živijo Kočevarji? – 2. del: Kočevarji v New Yorku

Kočevarji v New Yorku: prva postojanka – Brooklyn

Za povezovanje prvih kočevskih priseljencev v ZDA in njihovo lažjo prilagoditev na življenje v novem okolju je bilo zelo pomembno cerkveno življenje. Prvi center srečevanja newyorških Kočevarjev je bila cerkev Vseh Svetih v Brooklynu. Od leta 1886, ko se je v njej poročil prvi kočevarski par, je število kočevarskih porok stalno naraščalo. Vrh je doseglo leta 1907 z 46 porokami, kar je predstavljalo več kot polovico vseh porok v fari na letni ravni.

Pari so se najpogosteje poročali dve ali tri leta po prihodu v Ameriko, tudi če ob poroki še niso imeli urejenega lastnega prebivališča. Do konca leta 1908 je bilo v cerkvi Vseh Svetih sklenjenih 817 kočevarskih zakonskih zvez. Medtem ko so se kočevarski moški poročali izključno s Kočevarkami, pa so kočevarske ženske včasih vzele tudi kakega nekočevarskega moža.

Po letu 1930 je cerkev Vseh Svetih izgubila pomen za kočevarsko skupnost, saj je bil Brooklyn za mnoge le postojanka, od koder so se razselili po ZDA. Večina Kočevarjev iz Brooklyna se je do 30. let 20. stoletja preselila v Ridgewood (Queens).

Cerkev Sv. Matije,  Ridgewood, New York.
Kočevarji v Ridgewoodu večinoma obiskujejo cerkev Sv. Matije, kjer so občasno maše v nemškem jeziku. Foto: Anja Moric.

Kočevarski klub »Gottscheer Hall« – center skupnosti: Ridgewood, Queens

Kočevarska skupnost v Ridgewoodu se je številčno okrepila zlasti po drugi svetovni vojni, ko so se svojim ameriškim rojakom pridružili kočevarski begunci iz stare domovine. V 50. letih 20. stoletja, ko jim je Amerika odprla vrata, so Kočevarji, ki so prva povojna leta večinoma preživeli v avstrijskih begunskih taboriščih, spet množično odhajali v obljubljeno deželo. Srce skupnosti je postal t. i. Kočevarski klub »Gottscheer Hall«, kjer se še danes srečujejo člani različnih kočevarskih društev in interesnih skupin kot so lovsko društvo, pevski zbor, nogometni klub, plesna skupina in drugi.

Družina Gladitsch pred kočevarskim klubom Gottscheer Hall po prihodu v ZDA, 1957. Kočevarji v New Yorku.
Družina Gladitsch pred kočevarskim klubom Gottscheer Hall po prihodu v ZDA, 1957. Foto: Josef Gladitsch.

V klubski stavbi so prostori za različne aktivnosti, velika dvorana za prireditve in ples ter bar. Kočevarski klub je poln spominov na »staro domovino«. Glavno steno velike dvorane krasi podoba mesta Kočevje, v baru visi velik zemljevid Kočevske, najdemo tudi podobe kočevskih vasi. Na ulični svetilki poleg vhoda v prostore društva je pritrjen simbolični napis Kočevarska avenija »Gottscheer Avenue,« čeprav to ni uradno ime ulice.

Danes Gottscheer Hall-a ne obiskujejo samo Kočevarji. Bar v pritličju je priljubljen tudi med ostalimi Američani, ki si želijo sprostitve ob vrčku piva »Gottschee 1330« ali kranjski klobasi. Veliko dvorano, kjer nekajkrat letno prirejajo različne dogodke (plese, praznovanje Božiča itd.), oddajajo v najem tudi za poroke in druge dogodke. Tako krijejo stroške vzdrževanja klubske stavbe. V preteklih desetletjih je namreč kočevarska skupnost v New Yorku zaradi asimilacije in razseljenosti mlajših generacij, številčno precej upadla.

Gottscheer Hall, Junij 2022. Kočevarji v New Yorku.
Gottscheer Hall, junij 2022. Foto: Anja Moric.

Gottscheer Volksfest – Kočevarski piknik

Junija 1947 je z namenom zbiranja sredstev za pomoč Kočevarskim beguncem v Avstriji organizacija Gottscheer Relief Association organizirala prvi Kočevarski piknik na trgu Franklyn Square. Dogodek z glasbo in plesom se odtlej vsako leto odvija na prvo soboto v juniju. Danes je prireditev predvsem pomemben element socialnega življenja Kočevarjev, saj pomeni priložnost, da se pripadniki skupnosti srečajo v velikem številu. Zaznamujejo jo sprevod zastav in praporov kočevarskih organizacij, nastopi plesnih skupin in pevskega zbora, med dogodki, ki pritegnejo največ pozornosti, pa je prav gotovo kronanje »miss Kočevarjev«. Po plesu ob zvokih harmonike, se obiskovalci radi okrepčajo tudi na stojnici s klobasami, slaščicami ali pa kar ameriškimi sendviči.

Slike kočevarskih misic v Gottscheer Hall-u. Kočevarji v New Yorku.
Slike kočevarskih misic v Gottscheer Hall-u. Foto: Anja Moric.

Viri:
– Hutter, Martha. 1999. Die ersten Amerika-Gottscheer. Festschrift: 80 Jahre Gottscheer Landsmannschaft in Graz. Gradec: Gottscheer Landsmannschaft in Graz.
– Moric, Anja. 2014. Domovina globoko v srcu: Kočevski Nemci v diaspori. Etnolog: https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-CQV11TNM/6aa9d7f7-e8dc-4f26-acd6-f072cf26c4bd/PDF
– Moric, Anja. 2016. Slovenski Nemci v diaspori : doktorska disertacija. Doktorska disertacija. Ljubljana: Univerza v Ljubljani. 

Če vas zanimajo Kočevarji v New Yorku, najdete zgodbo družine Gladitsch na tej povezavi, o Kočevarjih v Clevelandu pa lahko več preberete tukaj.

Ta objava je dostopna tudi v: Angleščina Nemščina

Ni komentarjev

Odgovori

Discover more from Kočevski b(r)log / Gottscheer blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading