Kočevarske skupnosti Šport

»Kočevarski« zvezdnik med junaki svetovnega prvenstva: kočevarski nogometaši

Najodmevnejši športni dogodek leta 2022 je bilo nedvomno pred kratkim končano svetovno nogometno prvenstvo v Katarju. Najpomembnejša obstranska stvar na svetu je bila več kot en mesec osrednja tema pogovorov ne le v športnih krogih, pač pa tudi nasploh. Nogometni mundial le redke pusti ravnodušne, zadnji turnir svetovne reprezentančne smetane pa je bil še posebej zanimiv tudi za kočevske ljubitelje te igre. Razlog za to se skriva v prav posebnem nogometašu prav posebnega kluba. 

Kdo bi si mislil, da bo kočevskim ljubiteljem nogometa pozornost vzbudilo eno od na papirju najmanj atraktivnih srečanj prvenstva, med nasprotnikoma, ki ne sodita v svetovni nogometni vrh. Tekla je 36. minuta tekme med ZDA in Walesom, ko je mladi ameriški napadalec Timothy Weah spretno sprejel podajo soigralca na robu kazenskega prostora in z zunanjim delom stopala mojstrsko premagal velškega vratarja za vodstvo Američanov z 1:0. Nič posebnega, boste rekli. In imeli bi prav, če ne bi šlo za sina liberijskega predsednika, ki velja tudi za daleč najboljšega nogometaša v zgodovini Liberije, Georga Weaha. 20-letni Timothy je tako spomnil na zlate čase svojega legendarnega očeta, ki je leta 1995 prejel najprestižnejšo posamično nagrado v nogometnem svetu, zlato žogo za najboljšega nogometaša na planetu.

Ameriški reprezentant Timothy Weah proslavlja zadetek na tekmi svetovnega prvenstva v Katarju proti Walesu. (Vir: spletna stran športnega časnika Marca.)

In zakaj je omenjeni nogometaš pomemben za Kočevsko oziroma ali je z njo kakorkoli povezan? Odgovor je preprost: gre za prvega (nekdanjega) nogometaša kočevarskega kluba Blau-Weiss Gottschee iz New Yorka, ki je dosegel zadetek na največjem nogometnem tekmovanju na svetu! Timothy je bil namreč med letoma 2010 in 2013 član mladinske ekipe tega newyorškega kluba in se tam tudi naučil prvih nogometnih veščin. Čeprav se je pri omenjenem klubu kalil le v mladinskih kategorijah in zanj ni nikoli zaigral na članskem nivoju, gre za veliko priznanje uspešnega dela tega ameriškega moštva s kočevarsko tradicijo.

Kočevarski nogometni klub v New Yorku

Nogometni klub Blau-Weiss Gottschee je leta 1951 ustanovila skupina kočevarskih priseljencev v New Yorku. Ustanovitelji so ga postavili na noge z namenom »obuditve duha svoje domovine«. Klub se je že v prvih letih uspešno predstavljal v tekmovanjih nemških klubov v ZDA, zato si je kaj kmalu priboril tudi pravico nastopanja v ameriških državnih tekmovanjih. Od samega začetka pa je največji poudarek namenjal načrtnemu razvoju mladih nogometašev, ki so v nadaljnjih karierah v večjih klubih dosegali zavidanja vredne uspehe. 

V prvih desetletjih so v klubu prevladovali nogometaši, ki so bili potomci Kočevarjev ali so imeli vsaj daljne kočevarske korenine. Ta praksa se je kasneje spremenila in danes večino igralske zasedbe tvorijo ameriški nogometaši. Blau-Weiss Gottschee ima trenutno aktivnih kar 26 ekip v različnih starostnih kategorijah, od tega 20 v moški in šest v ženski konkurenci. Klub je kot podružnica tesno povezan z enim najslavnejših ameriških nogometnih klubov, članom elitne ameriške lige MLS New York Red Bulls, kateremu služi kot valilnica talentov. 

Kot rečeno, je največji dragulj mladinske šole kočevarskega kluba Timothy Weah, med njene najvidnejše člane pa sodijo še nekateri nogometaši, ki so pustili močan pečat v ameriškem in tudi mednarodnem merilu. Omeniti je treba zlasti Mika Windischmanna, ki je bil leta 1990 celo kapetan ameriške reprezentance na svetovnem prvenstvu v Italiji, Mattea Ritaccia, ki trenutno nastopa za mladinsko ekipo angleškega velikana Liverpoola, ter Joeyja Finka, ki je bil sredi 70. let prejšnjega stoletja soigralec slovitega Peléja.

Timothy Weah z mladimi nogometaši kočevarskega kluba iz New Yorka. (Vir: Facebook stran Blau-Weiss Gottschee.)

Joey Fink – Kočevar, ki je igral s Peléjem

Pred kratkim nas je zapustil za mnoge največji nogometaš vseh časov, legendarni Pelé. Glede na to, da je znameniti brazilski virtuoz v celotni nogometni karieri igral le za dva kluba (matični Santos in New York Cosmos), se lahko le redki še živeči nekdanji nogometaši pohvalijo, da so bili njegovi soigralci. Eden od takšnih srečnežev je Američan kočevarskih korenin Joseph »Joey« Fink, ki si je s Kraljem, kakršen je bil Brazilčev vzdevek, nekaj mesecev delil slačilnico pri omenjenem newyorškem klubu.

Danes 71-letni Fink se je rodil v New Yorku leta 1951, že priimek pa nakazuje, da korenine njegovih prednikov izhajajo iz Kočevske. Finkovi starši so se leta 1950 iz kraja Smuka na Kočevskem preselili v ZDA, leto kasneje se je v enem od največjih mest na svetu rodil Joey. Pri osmih letih je kot potomec Kočevarjev začel trenirati nogomet pri kočevarskem klubu Blau-Weiss Gottschee, pri katerem je ostal vse do 20. leta. Nato je odšel na študij na newyorško univerzo, kjer je še naprej igral nogomet, dokler mu ni leta 1973 moštvo New York Cosmos ponudilo prve profesionalne pogodbe, vredne 2100 dolarjev na sezono. 

Joey Fink s številko 12 na treningu moštva New York Cosmos pred slovitim Peléjem s številko 10. (Vir: osebni arhiv Joeya Finka.)

Za Cosmos je Fink kot napadalec igral med leti 1973 in 1975, v zadnji sezoni pa se mu je pridružil takrat najslavnejši nogometaš na svetu Pelé. Joey je dosegel 20 zadetkov v najmočnejši ameriški ligi, kar mu je prineslo tudi šest nastopov za ameriško člansko reprezentanco. S Peléjem je odigral 12 tekem. Ko so Newyorčani v ekipo pripeljali še znanega italijanskega napadalca Giorgia Chinaglio, je Fink prestopil v moštvo Tampa Bay Rowdies. Kljub temu pa je čast igranja s prvim pravim svetovnim superzvezdnikom nekaj, kar lahko ameriškemu Kočevarju zavidajo tudi bistveno slavnejši nogometaši. 

Joey Fink se velikega Peléja spominja takole: »Bil je družaben, sproščen in karizmatičen. Znal je poskrbeti, da smo se vsi počutili prijetno v njegovi družbi. Vedno je bil nasmejan, pravi ljudski človek s kakovostjo svetovnega zvezdnika. Čeprav je bil že v zrelih nogometnih letih, ko je prišel k nam, je bil tudi pri 35-ih še vedno izjemen nogometaš, ki je znal pričarati neverjetne poteze.«

Nogometni rekviziti Joeya Finka iz sezone 1978, ko je igral za moštvo Tampa Bay Rowdies. (Vir: osebni arhiv Joeya Finka.)

Kočevarji brcali tudi v Clevelandu

V približno podobnem obdobju kot v New Yorku so potomci Kočevarjev svoj nogometni klub ustanovili tudi v Clevelandu. Klub z imenom Gottscheer Soccer Club je bil ustanovljen leta 1953, njegov prvi predsednik je postal Arnold Mausser. Sprva so zanj igrali le štirje potomci Kočevarjev, v svoje vrste pa je skozi desetletja delovanja sprejemal nogometaše z različnimi etničnimi ozadji. 

Klub je bil idejno zasnovan po vzoru avstrijskega velikana Austrie iz Dunaja, zato so njegovi nogometaši sprva po zgledu tega slavnega moštva nosili vijolične drese. Clevelandska kočevarska ekipa je že v prvih letih obstoja beležila dobre rezultate, leta 1956 je denimo osvojila prvenstvo zvezdne države Ohio. Sledili so še mnogi drugi uspehi in osvojene lovorike, kar je klubu zagotovilo pravico tekmovati na državnem ameriškem nivoju. 

Vmes je klub iz sponzorskih razlogov spremenil ime v German-American Sport Club. Leta 1985 pa se je preselil v Novelty, v zvezdni državi Ohio, kjer je od tedaj treniral in igral svoje domače tekme. V njem sta delovali članski moška in ženska ekipa, rezervna moška zasedba in moštvo veteranov. 

Viri:

Več o nogometu na Kočevskem pred drugo svetovno vojno preberite tukaj.

Ta objava je dostopna tudi v: Angleščina Nemščina

Discover more from Kočevski b(r)log / Gottscheer blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading